Herfst-tip: maak uw dakgoten schoon en voorkom lekkage
Om lekkage aan uw dak te voorkomen is het belangrijk om uw dakgoten regelmatig schoon te maken of schoon te laten maken, zo ook in de herfst. Hieronder uitgebreide informatie over dakgoten, dakgoten schoonmaken en laten schoonmaken en wat er kan gebeuren als ze niet schoongemaakt worden.
Dakgoten worden gebruikt om regenwater op zo’n manier af te voeren, dat het huis niet door al dat water beschadigd wordt. Als het flink regent, zorgt de dakgoot er voor dat van het dak stromend water via de regenpijp naar de grond geleid wordt. Dat is de manier waarop een correcte afwatering van een dak functioneert.
Een dakgoot kan op den duur echter flink wat vuil verzamelen: takjes, vallende bladeren, opwaaiend plastic en andere viezigheid, mos, vogelpoep, in regenwater opgelost materiaal, het afval van dakpannen, vogelnesten en al dit soort materialen kunnen in de dakgoot achterblijven. Vooral in het najaar komt daar veel groenafval bij.
Het is belangrijk om dit niet te laten ophopen. Door de opstapeling van al dat vuil kan het regenwater na verloop van tijd niet meer goed afgevoerd worden. Eventuele organische resten kunnen zelfs humus vormen waarin zich zaadjes kunnen nestelen. Om verstoppingen (en erger) te voorkomen moet een dakgoot dan ook regelmatig schoongemaakt worden, vooral na de herfst.
De boodschap is duidelijk: zorg er voor dat de dakgoten regelmatig gecontroleerd worden. Als dit niet regelmatig gebeurt, is lekkage haast onvermijdelijk. De meeste mensen weten alleen niet waar ze op moeten letten. Daardoor wordt vaak pas actie ondernomen als er daadwerkelijk lekkage of schade te zien is.
Een vervuilde dakgoot is vrij eenvoudig te herkennen. Als er opeens veel meer muggen zijn dan in voorgaande jaren, zou dat zomaar veroorzaakt kunnen zijn door stilstaand water in de dakgoot.
Als er onkruid of gras in de dakgoot groeit, of zelfs hele planten, is dat een duidelijke aanwijzing van een niet goed functionerende afwatering.Ook als er bij een zware regenbui water over de rand van de dakgoot stroomt, of veel water langs de buitenkant van de regenpijp, of zelfs langs de buitenmuren, is het duidelijk dat het regenwater niet goed wordt afgevoerd. Als er vochtplekken aan de onderkant van de dakgoot zitten, lekt de dakgoot.
De gevolgen van een vervuilde dakgoot
Wie niet op tijd ingrijpt, komt in de problemen. Want door een vervuilde dakgoot ontstaan vaak lekkages en andere problemen, met alle consequenties en schade van dien, zowel op het dak van de woning, als op de daken van garages, schuur, afdak of dakkapel.
De bladresten kunnen voor verzuring in de dakgoot zorgen, waardoor de goot zelf wordt aangetast, met als gevolg een lekkende dakgoot. Zowel dakgoot als ook regenpijp kunnen extra schade oplopen doordat er gras en/of planten in zijn gaan groeien. Een verstopte afvoer kan een verstopte riolering veroorzaken – of een overlopende dakgoot, wat ernstige waterschade kan veroorzaken:
- de buitenmuur wordt nat
- na verloop van tijd ontstaan lekkages door loslatende metselspecie
- het water kan zich achter de buitenmuur gaan nestelen
- ook de binnenmuren worden nat
- houtrot, schimmels en allerlei andere ongewenste effecten
Al dergelijke verschijnselen zijn bijzonder moeilijk te bestrijden en brengen behoorlijk wat kosten met zich mee.
Door het gewicht van het water kunnen dakgoot en/of regenpijp gaan doorhangen, scheuren, of zelfs volledig worden losgerukt, met als gevolg lekkage, aanslag of verrotting, die vaak pas in een (te) laat stadium wordt opgemerkt. Hierbij gaat het niet alleen om houten deuren, houten kozijnen, gevelbekleding, sierlijsten en sierranden waarmee daken zijn afgewerkt, maar ook over de kelder en de fundering.
Muggen en andere insecten gedijen prima in het stilstaand water van een verstopte dakgoot.
Verstopping van dakgoten is een jaarlijks terugkerend probleem, en een jaarlijkse schoonmaak- en controlebeurt voorkomt veel ellende. Het is overigens zeker geen overbodige luxe om de dakgoot en regenpijp tweemaal per jaar schoon te maken. En voor dakgoten die zich direct onder een boom bevinden kan zelfs worden overwogen om de klus vaker te (laten) doen.
Zelf doen of laten doen?
Een dakgoot schoonmaken is vaak een lastige en gevaarlijke klus. De veiligste manier is natuurlijk om dit karwei uit te besteden aan een professional, waardoor u zelf geen halsbrekende toeren hoeft uit te halen om uw dakgoot schoon te maken. Door het zelf te doen bespaart u echter wel kosten.
Onderstaand een korte handleiding voor het zelf schoonmaken van uw dakgoot. Daaronder een indicatie van de kosten als u het liever door een ander laat doen.
Zelf de dakgoot schoonmaken: benodigdheden
- Wie besluit om zelf zijn dakgoot schoon te maken, heeft allereerst een goede ladder nodig (als de dakgoot hoger is dan twee verdiepingen, overweeg dan een professional in te huren).
De drie basisregels voor het veilig omgaan met ladders zijn:
– hou uw heupen te allen tijde tussen de zijkanten van de ladder,
– gebruik nooit de bovenste twee treden
– leun nooit naar de zijkanten. - Ook heeft u een paar stevige werkhandschoenen nodig: in een dakgoot bevinden zich vaak uitstekende schroeven of spijkers.
- Een veiligheidsbril vormt geen overbodige luxe, want voordat u het weet, waait het stof uit de dakgoot in uw ogen en dat is bovenaan een ladder geen pretje.
- Als u besluit om een bladblazer te gebruiken om de dakgoot uit te blazen, heeft u ook een stofmasker nodig.
- Om het vuil uit de dakgoot te verwijderen gebruikt u een smal tuinschepje en een tuinslang.
Zelf de dakgoot schoonmaken: het schoonmaken
Schep alle losliggende rommel met het tuinschepje uit de dakgoot. Dit gaat gemakkelijker als het afval een beetje nat is. Spuit desgewenst eerst wat water (niet teveel) op het dak zodat er wat water in de dakgoot loopt.
Spoel de dakgoot goed door. Begin aan het uiteinde en werk naar de regenpijp toe. Let op dat u niet alles onder de modder spuit. Hardnekkig vuil kan met een schuursponsje of staalborstel verwijderd worden.
Spoel de regenpijp goed door. Als de regenpijp niet lekker doorstroomt, zit er een verstopping in. Die verwijdert u van bovenaf, door met een lang stuk ijzerdraad of een speciale doorsteekveer de prop door te prikken. Zet eerst een emmer onderaan de regenpijp, anders raakt uw afvoer misschien verstopt. Als dit niet lukt, kunt u proberen om de prop van onderen af met een hogedrukreiniger los te spuiten. Als dat ook niet lukt, zult u de regenpijp moeten demonteren om ieder stukje apart schoon te maken.
Controleer terwijl u bezig bent meteen de bevestiging van de dakgoten en regenpijpen.