Verstopping oplossen

Wat te doen bij verstopping van afvoer of riool?

Oh nee, een verstopping! Het water stroomt niet meer (goed) weg en er komen nare luchtjes vrij. Hoe kunt u de verstopping oplossen? Afhankelijk van het soort verstopping (afvoer, bad / douche of riool) hieronder een aantal tips & trucs om de verstopping op te lossen.

Afvoer verstopping oplossen

Wastafel of gootsteen

De makkelijkste soort verstopping op te lossen is een verstopte afvoer van een wastafel of gootsteen. De verstopping kan op 3 verschillende plekken zitten. Ga deze 3 één voor één af om de verstopping op te lossen. Hiervoor heb je nodig een ontstopper een emmer en een ontstoppingsveer.

  1. Neem een ontstopper en zet deze op het putje. Door op en neer te bewegen komt eventueel vastzittend vuil los.
  2. Zet een emmer onder de sifon van de afvoerbak en draai deze los. Je ziet meteen of hier vuil in zit. Spoel de sifon goed schoon.
  3. Je hebt nu het bovenste deel en de sifon ontstopt. Ga nu met een ontstoppingsveer door de buis waaraan het sifon aangesloten zat om vuil te verwijderen.
 

Geen ontstopper en/of ontstoppingsveer?

Heb je geen ontstopper en/of ontstoppingsveer, dan kun je in ieder geval het sifon schoonspoelen. Daarna kun je de afvoer goedkoop en milieuvriendelijk ontstoppen door:

Tip 1 – Twee flinke scheppen soda in een emmer doen met bijna kokend heet water en dit in de wasbak of gootsteen gieten.

Tip 2 – Een paar schepjes baking soda in het putje te doen en er vervolgens azijn over heen te gieten.

Gebruik liever geen chemische middelen om de verstopping op te lossen aangezien dit schadelijk is voor het milieu en deze ook niet beter werken.

Verstopping oplossen Bad of Douche

Een verstopping oplossen van het bad of douche is ietsje lastiger. Ook hier doorlopen we weer 3 stappen:

  1. Neem een ontstopper en zet deze op het putje. Door op en neer te bewegen komt eventueel vastzittend vuil los.
  2. Schroef het rooster of zeefje los en maak deze schoon. Maak resten los met een ontstoppingsveer of een langwerpig voorwerp .
  3. Voer vervolgens tip 1 of tip 2 hierboven uit.

Lukt het niet met deze tips of blijft de verstopping maar terugkomen? Of heeft u geen zin of tijd om het zelf te doen? Dan kunt u toch het beste een loodgieter bellen. Loodgieter Brabant verzorgt dit op een vakkundige manier. Uw verstopte afvoer reinigen wij grondig, mechanisch of met water onder hoge druk, zodat verstoppingen in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Verstopping afvoer voorkomen

Natuurlijk is het altijd beter om verstopping te voorkomen. Een verstopping voorkomt u door:

  • Geen grote etensresten en dergelijke door het putje te spoelen.
  • Ervoor te zorgen dat het afvoer putje regelmatig schoon wordt gemaakt.
  • Het putje regelmatig doorspoelen met soda en heet water (zie tip 1) of doorspoelen met koffiedrab en heet water.

Riool verstopping

Een verstopt riool is een wat lastiger probleem. Dit is bijna niet zelf op te lossen en daarbij ook nog eens een vies klusje. Bij een verstopt toilet of riool kun je dus het beste de loodgieter bellen. Loodgieter Brabant ontstopt uw riool of toilet op een vakkundige manier. Daarna reinigen wij uw toilet of riool reinigen grondig, mechanisch of met water onder hoge druk, zodat verstoppingen in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Als het nodig is, kunnen wij ook een camera inspectie uitvoeren om u de zekerheid te geven dat uw riolering echt schoon is en geen gebreken meer heeft. Indien wij constateren dat uw riool in slechte staat, beschadigd of verzakt is en een reparatie noodzakelijk is, brengen wij graag een offerte uit om uw problemen met de riolering definitief op te lossen.

Nu bellen