Veiligheidstip: plaats een koolmonoxide melder bij uw CV ketel
Een CV ketel bevat koolmonoxide. Onder andere door de steeds betere isolatie van huizen gebeuren er helaas steeds vaker ongelukken met koolmonoxide. Koolmonoxide kan niet alleen vrij komen bij brand, maar ook bij CV ketels die slecht onderhouden zijn. Koolmonoxide verspreid zich gelijkmatig en snel en wordt zeer snel opgenomen in het bloed. Omdat het giftige gas geurloos, smaakloos en reukloos is, merkt u niet wanneer het gas vrij komt. Wij raden dan ook ten zeerste aan een koolmonoxide melder te plaatsten wanneer u al een wat oudere CV ketel heeft.
Hoe merkt u een koolmonoxidevergiftiging zonder melder op?
Wanneer gasvlammen oranje of gelig in plaats van blauw branden en ramen beslaan. Of als u klachten heeft zoals vermoeidheid, hoofdpijn, verwarring, misselijkheid en hartritmestoornissen.
Kkoolmonoxide melder plaatsen
Het is van belang dat een koolmonoxide melder op de juiste manier geplaatst wordt. Omdat koolmonoxide een licht gas is, dient u de melder op ongeveer 1,5 meter hoogte te plaatsen. Verder kunt u de melder het beste 1,5 tot 2 meter van de CV ketel (of andere bron van koolmonoxide) plaatsen. Juiste plaatsing zorgt ervoor dat u op tijd gewaarschuwd wordt, zodat u uzelf en eventueel uw gezin tijdig in veiligheid kunt brengen.
Plaats een koolmonoxide melder NIET op de volgende plekken:
- In kleine afgesloten ruimtes
- In vochtige ruimtes.
- Tochtige plekken of hoeken
- Direct boven een hittebron zoals een radiator of fornuis.
- Achter gordijnen en/of meubels.
Onderhoud van een koolmonoxide melder
Een koolmonoxidemelder werkt meestal op AA-batterijen. Vervang 1x per jaar de batterijen van de melder. Zorg er verder voor dat de melder stofvrij blijft, door de melder af en toe af te stoffen. Dit kan eventueel ook met de stofzuiger. Controleer regelmatig of de melder nog werkt door de testknop ingedrukt te houden. Wanneer u een luid signaal hoort, werkt de melder nog prima. Is dit niet het geval, dan zijn de batterijen waarschijnlijk leeg.